Röst #10

Som en del utav initiativet Plus 10 000 kommer vi att lyfta fram 10 stycken kvinnor med olika roller inom fotbollen i uppland. En ny röst kommer att publiceras varje måndag och fredag under fem veckor. Nästa person att lyfta är röst #10, Jessiqa Öberg Tillbom, 30 år - spelarutbildare för flickor i Uppland och föreningstränare i IK Uppsala Fotboll U-trupp.

Du är spelarutbildare för Upplands Fotbollförbunds flickor, hur hamnade du där och hur har din resa sett ut? 

Jag kom i kontakt med instruktörer som jobbade med distriktslagsverksamheten under en tränarutbildning jag gick och blev sedan tipsad om och uppmuntrad till att söka tjänsten som Distriktsförbundskapten för F03. I samband med att jag fick tjänsten som DFK var jag med både F01 och F02 för att se och lära hur verksamhteten med distriktslaget kan fungera. När tidigare SU på flicksidan i Uppland, Lovisa Delby, fick det ärofyllda jobbet som förbundskapten för F15-17 landslagen, fick jag frågan om att ta över efter henne. 

 

Nämn någon/några saker som du tycker är viktigt för att kunna behålla fler tjejer inom fotbollen?

Jag tycker det är viktigt att det finns bra förebilder, både kvinnliga och manliga som uppmuntrar och bidrar til ett ökat intresse att vilja spela fotboll, utbildas och utvecklas men också att skapa ett intresse till att bli tränare själva, både under tiden som aktiv och efter.

 

Har du några tips på hur en förening kan arbeta med spelarutbildning? Både på organisationsnivå (styrelse,kommittéer) och aktivitetsledarnivå (tränare). 

Skapa förutsättningar för fler att gå tränarutbildningar och att uppmuntra och pusha till att fler ledare gör det. Även spelare har nytta och glädje av att själva gå tränarutbildning under tiden som aktiva. Att ha ett nära samarbete inom klubbarna, mellan lagen, både på flick- och pojksidan och dela med sig av erfarenheter och tips. 

 

Du är nybliven mamma. Ser du några utmaningar med att fortsätta ditt uppdrag som spelarutbildare? 

Jag ser fler möjligheter än hinder och jag har hela tiden fått mycket hjälp och stöttning från alla inblandade och runtomkring. Det är en förutsättning för att det ska gå, att det finns en förståelse och acceptans för att det finns en bebis med i närheten som kanske stjäl lite uppmärksamhet. Jag är väldigt tacksam över alla som gör det möjligt för mig att ta det här uppdraget och att jag fick frågan även när förutsättningarna var att jag skulle få tillökning igen. 

 

Vi avslutar med tre snabba: 

Favoritidrott utöver fotboll? Ishockey

Har du någon förebild? Om ja, vem?  Lovisa Delby

Coca-cola eller Pepsi? Pepsi

 

Stort tack Jessiqa!