Röst #9

Som en del utav initiativet Plus 10 000 kommer vi att lyfta fram 10 stycken kvinnor med olika roller inom fotbollen i uppland. En ny röst kommer att publiceras varje måndag och fredag under fem veckor. Nästa person att lyfta är röst #9, Melisa Larhed Eriksson, 16 år - ledare för fotbollsskolan samt för knatteträningarna i Sigtuna IF.

Du har varit fotbollsskoleledare för både pojkar och flickor i olika åldrar. Vad fick dig att tacka ja? 

För mig var det självklart att jag skulle tacka ja. När jag gjorde min första vecka var jag 13 år och skulle vara den yngsta ledaren av alla. Det var inget som skrämde mig, utan snarare något som drev mig till att visa att trots att jag var yngst kunde göra ett minst lika bra jobb som de som var äldre. Då var jag ledare för ett gäng tjejer i 7-9 års åldern. Sedan dess har jag varit ledare två veckor varje sommar och när jag fick frågan i år igen var svaret ett solklart ja. En av anledningarna till att jag tackar ja varje år är för att jag själv som yngre varje år gick på fotbollsskolan och förstår värdet av en bra ledare. Veckan som man spenderar på fotbollsskolan kan vara det roligaste man gör på sommaren om man har rätt ledare, en ledare som har planerat och är förberedd, som är snäll och lyhörd men som också kan säga ifrån om någon beter sig dåligt och som är en förebild. Ett gott ledarskap innebär att man lägger grunden för en god lagkänsla och kamratskap. Allt detta strävar jag efter att vara för att barnen ska tycka fotboll är roligt och våga ta för sig på planen och i gruppen.

 

Vad var det bästa med att vara ledare för fotbollsskolan? Och skulle du kunna tänka dig att vara leare för ett lag i framtiden? 

Det bästa med fotbollsskolan är barnen. Att se dem ha kul och utvecklas, att se dem hjälpa varandra och jobba som ett lag. Även gemenskapen ledarna sinsemellan är god och det är en rolig arbetsmiljö fylld med skratt och glada miner. Något som gör det hela ännu lite roligare är att man fortsätter träffa varandra. När man är nere på planen och själv ska ha träning så hälsar alltid barnen på en så glatt. När man har varit med flera gånger som jag är det spännande att också få träna och leda så många olika åldersgrupper och både tjejer och killar. Man lär sig mycket om hur man ska anpassa övningar och upplägg beroende på hur gruppen fungerar. I sommar har jag tränat flickor 11 år och pojkar 8 år. De två veckorna såg väldigt annorlunda ut i planering och jag behövde ofta tänka om i planeringen för att den skulle passa barnen. Men det är en rolig utmaning och känslan när man lyckas hitta rätt typ av tränng för just de barnen är otroligt tillfredsställande.

Jag är faktiskt redan nu huvudtränare för Sigtuna IF:s yngsta lag där både pojkar och flickor födda 14, 15 och 16 spelar. Nu till hösten ska jag även börja som ungdomsledare för flickor födda 09 vilket jag är väldigt taggad inför. Jag tycker det är otroligt roligt att vara ledare inom fotbollen. Det är så kul att vara med och se barnen utvecklas och framförallt att se dem ha roligt. 

 

Som ledare är du en förebild för barnen. Hur tycker du att en bra förebild ska vara? 

För mig är en bra förebild en person som man ser upp till och respekterar. Det är oerhört viktigt att lyssna och se alla barnen. T ex ser jag till att anstränga mig extra mycket för att lära mig alla barnens namn direkt. De ska känna att ledaren bryr sig om dem både som individer och lag. En ledare får inte ha favoriter utan ska behandla alla lika och ge alla utrymme. Det är också viktigt att ledare föregår med gott exempel. Du kan inte som ledare be barnen att lyssna på dig om du sedan inte bryr dig om att lyssna på dem. Ledare behöver ju inte vara proffs men de ska absolut ha spelat så de vet vad det innebär att spela fotboll. Det blir lite skillnad när föräldratränare och ungdomar lär ut fotboll. Mina förebilder inom fotbollen när jag var liten var just de äldre ungdomarna som jag tyckte var så duktiga. Jag ville bli som dem. Därför antar jag att många av barnen som jag är ledare för känner detsamma för mig. Därför strävar jag alltid efter att vara en person man kan se upp till.

 

Vad fick du för stöttning inför och under fotbollsskolan? 

Som material har vi fått tillgång till fotbollsportalen och den övningsbank som finns där samt att vi alla har fått gå en grundläggande utbildning för fotbollsskolan innan. En del har även fått chansen att gå Tränarutbildning C för att fördjupa sina kunskaper. Något som jag värderar högt är de ansvariga för fotbollsskolan både detta år, Victor Blomgren, och året innan, Lars van Dassen, som har fungerat som ett bollplank. De har stöttat oss ledare och varit till stor hjälp. Stöttningen har varit otroligt viktig för oss och därmed också kvaliteten på fotbollsskolan. Den stöttningen har inneburit att vi ledare kunnat fokusera på att ge barnen en bra vecka med allt vad det innebär. 

 

Vi avslutar med tre snabba: 

Favoritfotbollsspelare? Kosovare Asllani

Instagram eller snapchat? Snapchat

Bästa tv-serien? Gilmore Girls

 

Stort tack Melisa!