Röst #2

Som en del utav initiativet Plus 10 000 kommer vi att lyfta fram 10 stycken kvinnor med olika roller inom fotbollen i uppland. En ny röst kommer att publiceras varje måndag och fredag under fem veckor. Nästa person att lyfta är röst #2 Lina Moberg Åhr, 37 år - aktiv inom flera lagsporter, bland annat parafotboll.

I en artikel i UNT från 2015 kunde vi läsa om ditt stora idrottsintresse. Då spelade du både basket, innebandy och fotboll. Hur ser det ut idag? 

Ja jag är fortfarande aktiv inom flera olika lagsporter, fotboll (UHI), basket (Uppsala Basket Red Stars), innebandy (Storvreta IBK Örnarna) och handboll (Uppsala HK). På grund av pandemin har vi inte kunnat tränat lika ofta eller spelat matcher men nu till hösten har vi kommit igång lite smått. Vi ser fram mot säsongen! Lagsporter är min grej för jag gillar verkligen gemenskapen och lagkänslan.

Jag brukar också springa Park Run, ett motionslopp på 5 kilometer med frivillig tidtagning, utefter Fyrisån i centrala Uppsala på lördagar. Brorsan brukar också springa ibland och då blir det lite tävling förstås. Nu har det varit ett långt uppehåll men snart är Park Run tillbaka igen! Det ska bli kul.

 

Vi har bland annat kunnat följa din fotbollsframgång genom TV-programmet ”Heja Sverige” som TV4 sände år 2015. Vi fick då följa med svenska truppen inför och under Special Olympics World Games i Los Angeles där du och dina lagkamrater vann OS-silver i fotboll! Inför detta mästerskap blev du även utsedd till lagkapten, vilka egenskaper tror du är viktiga att ha i den rollen?

I rollen som lagkapten tycker jag det är viktigt att vara positiv, uppmuntra och peppa kompisarna och att vara en bra lagspelare. Jag försöker alltid kämpa och göra mitt bästa, så hoppas man att kompisarna också blir inspirerade.

 

Idag riktar sig Parasporten till personer med rörelsenedsättningar, synnedsättningar, intellektuella funktionsnedsättningar och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF). Vad skulle du ge för tips till föreningar som vill starta upp parafotboll?

För att kunna starta föreningar inom parafotboll så kan man till exempel besöka olika skolor och göra reklam för sin klubb. Man kan förstås ta kontakt med UHI (Uppsala Handikappidrott) för tips och råd. Det är bra att få fram att det gäller både killar och tjejer och olika åldrar oavsett förutsättningar.

 

Vad tycker du är det bästa med parafotboll?

Gemenskapen, träna och spela matcher och att umgås med mina lagkamrater.

Vi som varit med lite längre försöker stötta och visa våra lagkompisar som kanske inte spelat lika länge. Även om vi är på lite olika nivåer så är det viktigt att alla får vara med, tjejer och killar, såklart. Det är väldigt kul att se spelare utvecklas, både på och utanför planen.

 

Vi avslutar med tre snabba:

Favoritfotbollslag? Arsenal och Sirius

Bra uppladdningsfrukost inför match? Yoghurt med flingor, russin och ett stort glas vatten.

Katt eller hund? Gillar båda men jag skulle nog välja katt.

 

Stort tack Lina!

 

På Linas blogg brukar hon skriva om matcherna, besök gärna den: http://linasfotboll.blogspot.com/

 

Om er förening vill ha hjälp med att starta upp parafotboll kontakta Emma Svensson på RF-SISU Uppland:

Tel: 018 – 27 70 32 | E-post: emma.svensson@rfsisu.se