Röst #8

Som en del utav initiativet Plus 10 000 kommer vi att lyfta fram 10 stycken kvinnor med olika roller inom fotbollen i uppland. En ny röst kommer att publiceras varje måndag och fredag under fem veckor. Nästa person att lyfta är röst #8, Jasmina Logo, 21 år - fotbollsspelare i Rimbo IF samt futsalspelare och kontaktperson i Ankaret FK:s damlag.

Vi vet att du spelar Futsal i Ankaret FK:s damlag, hur kommer det sig att du hamnade där? 

När jag var 10 år började jag spela fotboll och ända sedan dess har jag älskat futsal. Jag var alltid en av de som i smyg längtade tills utomhussäsongen skulle ta slut för att då visste jag att inomhusträningarna skulle dra igång. 

I Norrtälje (staden jag kommer ifrån) har futsalen knappt existerat. Det har funnits några enstaka herrlag men inga damlag. Det närmsta futsal vi har haft är när man har spelat inomhuscuper med sina "vanliga" fotbollslag, vilket egentligen knappt kan räknas som futsal. 

År 2018 grundade min pappa och hans vänner Ankaret FK. Deras tanke var att starta upp en förening som bara skulle ägna sig till futsal och de började allt med ett herrlag. Det föll sig väldigt naturligt för mig att jag följde laget i alla deras matcher och var väldigt insatt i deras säsong i och med att både pappa och mina kusiner spelade i laget. I takt med att jag alltid var med på alla hemma- och bortamatcher började jag ta hand om lagets sociala medier samt sitta i seketariatet på hemmamatcherna. Jag tyckte att det var så kul att följa med och satt ofta med mina fotbollsvänner och supportade herrarna. När det började gå så bra för herrarna blev jag och många av mina kompisar, som också spelar utomhusfotboll, väldigt sugna på att starta upp ett damlag. Jag såg då chansen att starta upp något i Ankaret FK eftersom jag visste att vi skulle få den hjälp och stöttning vi behövde, vilket vi verkligen har fått. Inför säsongen 2020 satte vi igång med förberedelserna inför byggandet av ett damlag och vi var alla extremt taggade. Sedan kom corona och stoppade vårt debutår så här är vi idag. Vi hoppas på att få spela i höst.

 

I oktober 2020 kunde vi läsa i Norrtelje Tidning om er damsatsning i Ankaret FK. Pandemin innebar att futsalsäsongen inte kunde genomföras - men berätta gärna mer om er damsatsning. 

Damsatsningen började någonstans under våren 2020. Jag och min kompis Olivia samt några från herrlagets organisaton började diskutera hur vi skulle få igång damlaget i och med att vi visste att intresset fanns där. Vi tog hjälp av de som grundade herrlaget eftersom de visste hur man skulle gå tillväga och vad man behövde tänka på. Vi började höra av oss till potentiella spelare, hittade en tränare och började planera inför hösten. 

För oss var det viktigt att damsatsningen skulle bli så bra som ett debutår kan bli. Vi hoppades på att flera lag i kommunen och i Uppland skulle haka på att starta upp damlag och anmäla de för spel. I och med att det var vårt debutår ville vi verkligen ha en serie i Uppland för att inte behöva åka långa sträckar för några matcher, för att det kanske skulle locka fler att spela med oss. Det slutade med att vi fick en serie i Uppland med fyra lag och någonstans i oktober började vi träna regelbundet och fick ihop en trupp på ungefär 13 spelare. Eftersom det var första året var målet med satsningen att försöka etablera oss och ha kul. Självklart ville vi göra bra ifrån oss men det var inte där fokus låg. Vi alla börjar från noll då ingen spelat futsal förut och vi startar upp något som inte finns i kommunen, så första året var det väl mer tänkt att försöka ha så kul som möjligt och lära oss så mycket som möjligt. Vi hoppades på att kunna väcka ännu mer intresse hos potentiella spelare men också hos andra lag i trakterna så att fler lag skulle vilja haka på trenden. 

 

Fotboll och futsal är två olika idrotter, men många tror att skillnaden inte är så stor. Du som spelar både fotboll och futsal, vad skulle du säga är de stora skillnaderna? 

Fotboll och futsal är som två olika språk, visst att de båda kräver samma grunder men jag tycker att skillnaderna är väldigt stora. Futsalen spelas på mycket mindre ytor vilket gör att det går så mycket snabbare i futsalen. Bollen rullar snabbare och därför behöver man som spelare vara mer påkopplad för man har inte lika mycket tid på sig som när man spelar fotboll. Där hinner man nästan tänka lite för mycket ibland. 

Eftersom det går så mycket snabbare blir det också viktigare att ha en mer detaljerad plan för hur man ska röra sig, hur man ska spela bollen och när man ska spela bollen. Alla på plan måste vara med på vad man ska göra för att man inte har lika mycket utrymme för att göra misstaf. Inom fotbollen hinner man oftast rätta till sina misstag i och med att planen är så mycket större, medan ett fel i futsalen direkt kan resultera i mål bakåt. 

Jag tycker dock att det är just detta som gör futsalen så himla kul, att allt går så mycket snabbare och man spelar på mindre ytor, så man måste tänka mer och agera ännu mer som ett lag. Därför blir det också extra kul när man känner att man lyckas med sin spelidé, för det är svårt att bara gå ut och improvisera. Sedan blir ju futsalen så mycket mer fysiskt påfresande då det är så intensivt och man jobbar med korta byten på ungefär 45 sekunder, medan man i fotboll kan spela 90 minuter i sträck. Det jag tror är så bra med futsalen är att man blir så mycket mer bollsäker vilket man kan ta med sig ut till fotbollen. Man arbetar med små ytor och lite tid vilket gör att man kan prestera bättre ute på fotbollsplan där man har både större plan och mer tid. Därför tycker jag att alla fotbollstränare borde uppmuntra sina spelare till att spela futsal och inte motarbeta det. 

 

Vad tror du är viktigt för att få igång futsalen på flick- och damsidan i Sverige? 

Futsal är idag en väldigt liten sport så mycket behöver hända för att den ska kunna växa. Först och främst tror jag det är viktigt med samarbeten mellan kommunerna och fotbollförbundet med tanke på att futsalen är en relativt ny sport i Sverige. Man borde se till så att futsalen och fotbollen inte krockar med varandra tidsmässigt så att spelare kan spela både fotboll och futsal, istället för att behöva välja en av sporterna. Vidare måste lagen ges bättre förutsättningar där exempelvis halltiderna borde utökas, för idag är futsalen inte erkänd som en riktig inomhussport i många kommuner, därför hamnar den längst ner på prioriteringslistorna. 

Sedan tycker jag att man bordes försöka locka fotbollsklubbarna mer för att få de att starta egna futsallag. Det blir mycket enklare för en redan etablerad fotbollsförening att starta en futsalsektion än för en helt ny förening att starta upp och som jag nämnde tidigare, så tror jag spelare vinner mycket på att spela futsal. 

Däremot är det viktigaste gällande flick- och damsidan i Sverige att ge de mer uppmärksamhet i tidningar, sociala medier, inom andra plattformar och inom kommunerna. Generellt är ju damsporten i stora drag oftast mindre uppmärksammad än herrsporten vilket man kan se exempel på nu i sommar, då Sveriges herrlandslag i fotboll fick mycket mer uppmärksamhet i EM än vad damlandslaget fick i OS. Fler borde engagera sig mer inom flick- och damverksamheten och stötta de mer, för när sporten blir lite större kommer säkert fler och fler att börja spela. Jag tror att många som spelar fotboll faktiskt tycker att futsal är en roligt sport och där kan fotbollsföreningar utnyttja läget och starta upp futsalsektioner, för intresset finns säkert där.

 

Vi avslutar med tre snabba: 

Futsalförebild? Måste nog ändå säga mina kusiner Ismet Logo och Belmin Logo, de är som två genier på plan och det är fantastiskt att se dem spela.

Vinter eller sommar? Även fast futsal spelas på vintern så måste jag nog ändå säga sommar, haha. 

Favoritplats? En varm sommardag i en stad i Bosnien som heter Neum, med hela familjen och släkten.  

 

Stort tack Jasmina!