Intervju Camilla Friberg

Camilla Friberg är domare i Elitettan och är just nu vår högst rankade domare på damsidan i Uppland. Vi har nu fått en pratstund med Camilla för att höra om kommande säsong m.m.

Du gjorde debut i Elitettan 2018.
Vad har du för planer/målsättning med årets säsong?
Jag födde barn förra året och har precis kommit tillbaka från en sträckning i vaden. Det blev lite fördröjning på säsongen men vill gärna tillbaka och döma Elitettan i augusti. Det är bra lag i år och många är taggade att spela vilket kommer ställa större krav på oss domare och det är bara roligt. Många lag känner jag sedan tidigare och det är kul att följa och döma dessa för att se hur det går i år.

Beroende på hur våra serier kommer att starta och utformas hoppas jag på att kunna etablera mig i Herr div 4 här i Uppland också. Jag har dömt majoriteten av matcherna inom damer sedan 2018 och skulle vilja variera lite mer från och med denna säsong. Herrar och damer utmanar på olika sätt och som domare anser jag att man får mer utveckling av att döma båda.

 

imagek0dw.png

 

Att vara domare i Elitettan innebär en hel del resande runt om i Sverige
Vad anser du vara det roligaste och det jobbigaste med dessa resor?

Roligaste är lite självklart olika domarteamen. Men något annat som är roligt med resor är alla olika arenor (vissa faktiska arenor med separata ingångar och andra är planer med träbänkar på sidan) och miljön som omgiver dessa. Kalmar är en fin stad och de har en fin arena medan Ljusdals plan ligger precis vid vattnet. Även Umeå har en mäktig arena med ca 6000 platser för åskådare. Varierande och underhållande.

Jobbigaste är tiden från familjen. Även om det är skönt med lugn o ro och bo på hotell med lyxfrukost så är tiden med familjen något jag prioriterar i livet. Kan hända att jag behöver ta kl 06 tåget och kommer hem dagen efter runt kl 11. Det är synd att missa den tiden men samtidigt får man försöka effektivisera tiden borta för att kunna spendera tiden med familjen när man väl är hemma. Ge och ta, man behöver ha tid för sig själv och detta hjälper mig inse hur viktig min familj är.

Vart ser du dig själv som domare om 5 år?
Om 5 år hoppas jag innerligt att jag är en etablerad domare inom OBOS Damallsvenskan och gör det bra. Förstå häftigt med TV-sända matcher och min familj hejar på i soffan hemma 😊

Sedan hoppas jag även på att ha hunnit med någon internationell match och vara en kandidat till en FIFA-plats. Det finns många bra domare som är tuffa konkurrenter och det kommer bli väldigt svårt. Även att vara en etablerad domare inom herr div 3 och ev herr div 2. Det kommer även det bli tufft och utmanande men så värt.

Du är ju en omtyckt observatör och instruktör runt om i Uppland.
Vad har fått dig att vilja hjälpa till med detta och känner du att det har utvecklat dig även i din domarroll?

Men det är ju kul att höra!
Min glädje och passion hoppas jag smittar av sig och får fler att vilja testa och döma och inse det fantastiska i att vara domare fast man kan ha två lag emot sig.

Kan dela in i två delar:

Instruktörsbiten gör att jag får visa upp mig som domare och ge min bild på hur det kan vara och lära knep som jag hoppas motiverar andra nya domare att stanna och köra. Ju fler domare desto bättre kompetens på matcher i framtiden. Det kommer gynna fotbollen och domarna som vågar testa. Frågorna som kommer får en att tänka till flera gånger och jag tar med mig något nytt efter varje instruktörstillfälle.

Observatör är jag för att kunna utveckla redan bra domare till att bli bättre. Utveckla de som har modet att stå på planen och blåsa i en visselpipa. Vi har så många bra domare, speciellt på damsidan, som gör att jag verkligen känner en glöd och vill se mer och mer. Har fått följa några stycken och vilka steg framåt de tar. Det är så mäktigt att se dessa individer göra bättre matcher på något jag kunde dela med mig av. Jag hoppas att kunna få vara med i utveckling av flera som passerar mig i framtiden. Vill de så kan de, jag bidrar gärna till det! Jag får även något tillbaka. Genom att förklara och vinkla situationer eller rörelser gör att jag måste förstå det jag säger. Det några domare har som förbättringspunkter kanske jag också hade i någon match. Genom att prata om det tillsammans kan man själv känna en lampa som plötsligt lyser.


Om du skulle få chansen att prata med ungdomar om varför man ska bli domare, vilka 3 punkter skulle du då trycka på mest?

Ett:
VÅGA TESTA! Det kan inte bli dåligt, våga lägga tiden på att döma och vinn något av det. Domaryrket utvecklar ens kompetens och ledarroll. Även om man inte är bekväm med att ta beslut eller höras med en visselpipa (jag i början av min karriär) så kan det utvecklas. Ens mål är kanske inte FIFA och Champions league, utan Herr div 4. Sikta på det och kör! Alla är inte bäst men alla är bra och alla kan alltid bli bättre!

Två: Du kommer finna flera vänner för livet och bekantskaper i hela Sverige. Stegutbildningarna gör att du träffar olika människor från olika ställen och sedan dömer man i massa olika team och får nya erfarenheter. Min närmaste vän har jag träffat via domarkretsen och jag har flera vänner som jag skrattar och gråter med. Vi kämpar tillsammans och ger stöd till varandra och det betyder så mycket. Redan första matchen kanske ni dömer två och två, ge stöd och finns där. Reflektera tillsammans och våga vara ärliga. Ni båda vinner på det i längden.

Tre: Fokusera på din utveckling och dina starka sidor. För varje match och för varje år blir man bättre. Stanna upp och känn efter. Ha inte bråttom utan ta i din takt och hur du känner. Jag var en räddhare som var i vägen för alla bollar när jag började döma 2011. Nu 2021 är jag rak o bestämd men fortfarande i vägen för någon boll i matcherna. Det har skett en stor förändring och inte bara som domare utan jag har utvecklats som person. Självförtroendet har växt och gett mig massor av nya erfarenheter.

Testa och fokusera på dig så kommer du vinna massor i längden och träffa massa nya människor.


Vi tackar Camilla Friberg för denna pratstund och önskar henne all lycka under året.