Möt vår historiska domarcoach

Upplands FF har länge eftersträvat att få in fler kvinnliga domare (och f.d. domare) i coachande/utbildande roller. Agnes Emborg blir historisk när hon går in som coach för några av vår damdomare i Uppland.

Hur känns det att bli den första kvinnliga domarcoachen i Uppland?

Det känns jättestort, kul och är för mig ett ärofyllt uppdrag, även om jag måste säga att det är på tiden att det kommer in en kvinna bland männen.

 

Du har tidigare hjälpt till som observatör. Vad fick dig att vilja gå vidare och bli coach?

Som observatör har jag fått uppdrag att kolla på olika domare vid olika uppdrag i olika serier. Det har varit alltifrån matcher i herrserier med en ensam domare, till damserier till matcher i team med domare jag både träffat och inte träffat tidigare. Jag har personligen tyckt att det varit svårt att kombinera med mitt eget dömande. Som coach kommer jag istället följa några specifika domare och lära känna dem från grunden samtidigt som jag själv kan planera min tid utifrån studier, eget dömande och fritid. Det känns både utmanande och roligt men framförallt flexibelt.

 

Du har många yngre och nyare tjejer in din coachgrupp. Vad tror du att du kan bidra mest med för att hjälpa dessa domare?

Jag minns själv när jag som 17-åring började döma och de enda som fanns tillgängliga att prata med var lite äldre män. Jag tror att jag som kvinna kan bidra till att tjejerna dels vågar vända sig till mig med frågor i större utsträckning än om jag hade varit en man, men också att jag som kvinna kan ha en större förståelse för hur det är att döma fotboll som tjej, framförallt att döma herrfotboll som tjej. Jag hoppas också att mina snart 10 år på fotbollsplanen ska ha gett mig några goda insikter och lärdomar som jag kan föra vidare till dem.

 

Rekryteringen av damdomare i år är rekordartad och du kommer att ha hand om ca 20 domare.
I och med detta stora intresse så kommer du att få hjälp av Meysam Moosavi för att hinna med allt jobb. Hur ser du på detta?

Det känns helt underbart att gruppen är så pass stor. Gällande Meysams delaktighet är den nödvändig, jag hade aldrig hunnit med att ha hand om så många själv. Vi är bra vänner och kan förhoppningsvis samarbeta bra, även om han såklart kommer få en utmaning när det gäller att hantera min starka vilja och mina högt uppsatta mål. Det är alltid skönt att ha någon att bolla idéer och tankar med, även om han nog kommer ha svårare än mig när det gäller att relatera till just kvinnliga domare och damfotboll. Jag är däremot övertygad om att han kommer lära sig och att vi kommer bli ett bra team!

 

Till sist, har du några tips till unga tjejer som funderar på att börja döma?

Att döma är mycket ett hantverk, varje match är ett lärotillfälle och jag får fortfarande nya lärdomar och nya insikter under mina matcher. Mitt första tips är därför att prova döma och var inte rädd för att göra fel. Sen kommer man, enligt mig, långt med en bra pipsignal och tydligt kroppsspråk.

 

Vi tackar Agnes Emborg för denna pratstund och önskar henne all lycka under året.