Futurepremiär för P01 på Enavallen

Torsdagen den 13:e oktober inleddes ett nytt kapitel i Upplands FFs distriktslagsverksamhet då Futureteam P01 premiärmatchade på Enavallen. Svenska Fotbollförbundet har bedrivit Futureteam sedan några år tillbaka och det riktar sig mot spelare som än så länge saknar samma fysiska och pubertala egenskaper som sina kronologiskt jämnåriga men i övrigt besitter ett stort fotbollskunnande.

Det åligger inte (än så länge) distrikten att bedriva en liknande verksamhet men Upplands FF är ett av de distrikt som anammat detta redan 2016, företeelsen sprider sig dock snabbt och många distrikt är hack i häl.
Den lokala verksamheten har tjuvstartat för P01 kullen tidigare under året med samlingar i Uppsala och Enköping, den här gången gav dock matchmiljön, förutsättningarna och tre domarsystemet känslan av en riktig premiär. Detta märktes också på en fokuserad spelargrupp.


Det var 31 pojkar födda 2001 som representerade 14 föreningar från distriktets olika hörn. På plats välkomnade DFK Oscar Norrby spelarna gemensamt innan killarna skickades in i varsitt omklädningsrum till varsin matchcoach. Efter matchgenomgång och uppvärmning spelades sedan matchen i 3*25min på Enavallens fina naturgräsmatta. Fina tekniska nummer och högt bolltempo kombinerades med energi och hårt jobb av den ambitiösa spelargruppen. Efter 75 minuters kamp blåste den excellenta domartrion av matchen till följd av varma applåder av den i övrigt frusna publiken.
- Ja vad ska jag säga, jag stod och mös i 75 min, vi fick se många ambitiösa och drivna fotbollsspelare som i många fall aldrig erbjuds möjligheten att ta del av den här verksamheten som nu får chansen att blomstra säger DFK Oscar Norrby.


Stående inslag?!

Upplands FF har som målsättning att göra Futureteam till ett stående inslag i distriktslagsverksamheten även för kommande kullar.
- Självklart är det en ambition och del i vårt uppdrag att ge så många som möjligt en så bra fotbollsutbildning som möjligt i vårt distrikt och Futureteam är en del i den utvecklingen som vi vill genomföra i Uppland, säger Martin Möller som är ansvarig tjänsteman för spelarutbildningen på Upplands FF.
- Vi vet ju att många mognar sent och tyvärr sorteras bort eller kanske väljer andra idrotter på grund av deras fysiska tillkortakommanden i tidig ålder, fortsätter Möller. En extremt viktig del är att föreningar också jobbar utifrån samma principer som future då vi vet att många slutar spela ännu tidigare än när vi kommer i kontakt med tjejerna och killarna i 14-årsåldern. Prioritera prestationsorienterad miljö före en resultatorienterad så skapar det förutsättningar bättre förutsättningar även för de som inte kommit lika långt fysiskt.


Norrby var glatt överraskad


- Kvaliteten på spelet höll hög klass, många grundläggande fotbollsbeteenden i form av snabba omställningar, återerövring av boll och den generella arbetsinsatsen överraskade mig positivt idag fortsätter Norrby.
För P01 kullen fortsätter Futureverksamheten.
- Vår ambition är att möta ett annat distrikt under våren 2017, det är viktigt att även denna verksamhet får uppmärksamhet och förutsättningar som gör att den upplevs som seriös, avslutar Norrby.
Mer info och intervju med SVFFs ansvarige för Futureteam, Hans Wildow, finner du här!