GDPR och livestream i Min Fotboll

Vi har fått in några frågor kring vad som gäller med GDPR och Min Fotboll appen vid till exempel livestream.

Vi har kommunicerat med Svenska Fotbollförbundet och fått in följande svar:

"Vi har i vår app arbetat fram ett flertal funktioner för integritetsskydd för att hantera dylika situationer som nämns. Fram till idag filmas, fotas och livesänds många matcher på andra typer av plattformar och sociala medier utan många av dessa funktioner och utan någon som helst möjlighet för kontroll och skydd. Det förbättrade integritetsskyddet var en av flera syften med Min Fotboll. Genom att samla all bevakning från matcher i Min Fotboll skapas nya möjligheter för såväl spelare som ledare och målsmän att hålla koll på vad som faktiskt publiceras. Samt möjligheten att aktivt säga nej till filmer från barnens matcher.

Rent juridiskt har naturligtvis våra jurister tittat på Min Fotboll och dess funktioner. Utgångspunkten i lagarna som omfattar filmning av sportevenemang (som t ex Yttrandefrihetsgrundlagen) är att filmning och fotografering på offentliga platser är tillåtet så länge man inte kränker en annan människa genom störande eller hemlig filmning. Med offentliga platser avses alla platser till vilka allmänheten har fritt tillträde, och hit räknas i stort sett alla arenor för sport vi har i landet. Undantaget är ett fåtal arenor där senioridrott på elitnivå visas, t.ex. Friends Arena, Globen eller Ullevi. Man behöver därmed inte be om något tillstånd från personerna som befinner sig på en allmän plats när man fotar eller filmar.

Vi har lagt mycket tid och vikt vid för att skapa en så trygg och säker digital miljö som det bara går, och samtidigt möjliggöra en modern, rolig och social bevakning för att öka engagemanget och intresset kring svensk fotboll på alla nivåer."